Vincent Verheij nieuwe voorzitter Van Lamsweerde Fonds

"Vakantie hoort bij een prettig leven"

Vijftien jaar lang was Huis Van Lamsweerde in Wehl een vakantiehuis voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Tot 2006 werden in de voormalige burgemeesterswoning van baron Van Lamsweerde uit heel Nederland gasten ontvangen.

Omdat het huis niet meer geschikt was om vakantievierders te onthalen en aanpassingen financieel onhaalbaar waren, is het pand verkocht aan een projectontwikkelaar. Met de beschikbaar gekomen middelen subsidieert het vakantiefonds Van Lamsweerde voortaan inwoners van Wehl, Gaanderen en Doetinchem met een lichamelijke of verstandelijke beperking, die een financiële bijdrage nodig hebben om op vakantie te gaan.

Vincent Verheij is de nieuwe voorzitter van Stichting Van Lamsweerde Fonds uit Wehl. Zijn komst valt samen met de koerswijziging van de stichting. ,,De missie van Van Lamsweerde is ongewijzigd: het ondersteunen van mensen die het anders niet of nauwelijks zou lukken vakantie te vieren”, zegt Vincent Verheij. ,,Alleen de invulling is anders.”

Iedereen die dat wil, moet volgens Verheij op vakantie kunnen. ,,Allemaal hebben we recht op een prettig leven. Op vakantie gaan is een van de bouwstenen voor een bepaalde mate van geluk die iedereen verdient. Dat geldt zeker voor mensen met een beperking, een kwetsbare groep in de samenleving. Voor hen wil het vakantiefonds iets doen.”

Het Van Lamsweerde Fonds keert per jaar maximaal dertig vakantiesubsidies uit. De bijdrage bedraagt ten hoogste vijfhonderd euro en is alleen bedoeld voor vakantiekosten. ,,Het komende jaar willen we hiervoor de naamsbekendheid van het fonds versterken via onze nieuwe website en vakantiefolder.”

Met de overgang naar een vakantiefonds neemt de stichting afscheid van Huis Van Lamsweerde en het bijbehorende landgoed. Het vakantiehuis, een voormalig klooster, staat vele Wehlenaren in het geheugen gegrift. Verheij is verheugd dat ,,het erfgoed van de weldoener Van Lamsweerde voortleeft. Niet als vakantiehuis, maar als vakantiefonds.”