Nieuw vakantiefonds, nieuw bestuur

Op 24 februari was de presentatie van het Van Lamsweerde Fonds in Wehl voor pers en genodigden. Inclusief de uitreiking van de eerste vakantiefolder aan de Doetinchemse wethouder Otwin van Dijk.

Het vakantiefonds Van Lamsweerde gaat dit jaar voor het eerst mensen met een beperking uit de gemeente Doetinchem ondersteunen. Per jaar krijgen dertig inwoners een bijdrage van maximaal vijfhonderd euro om op vakantie te gaan. Dat is de nieuwe bestemming van Van Lamsweerde. 

Tussen 1986 tot 2006 ontving de Van Lamsweerde-stichting honderden gasten met een beperking in het eigen vakantiehuis, een voormalig klooster in Wehl. Omdat het huis niet meer geschikt was om vakantievierders te ontvangen en aanpassingen financieel onhaalbaar waren, is het pand verkocht.

Met de opbrengst ondersteunt het Van Lamsweerde Fonds voortaan inwoners met een beperking van Wehl, Gaanderen en Doetinchem die een financiële bijdrage nodig hebben om op vakantie te gaan. Jaarlijks verleent het nieuwe vakantiefonds dertig keer een bijdrage van maximaal vijfhonderd euro.

Vincent Verheij is de nieuwe voorzitter van het fonds: ,,Op vakantie gaan is een van de bouwstenen voor een bepaalde mate van geluk die iedereen verdient. Dat geldt zeker ook voor mensen met een beperking, een kwetsbare groep in de samenleving. Voor hen wil het vakantiefonds iets doen.”

Wethouder Otwin van Dijk (welzijn en sociale zaken) heeft de eerste vakantiefolder van het fonds in ontvangst genomen. Daarin staan de spelregels van het vakantiefonds. Tegelijk is de website www.lamsweerde.nl geactiveerd. De vakantiebijdrage is aan te vragen via de antwoordkaart in de folder en op de site.

Het nieuwe vakantiefonds is volgens wethouder Van Dijk ,,een sterk initiatief ten gunste van inwoners van de gemeente Doetinchem. Het fonds blijft dicht bij zijn oorspronkelijke doelstelling. Het gaat verder met waar het eerder noodgedwongen moest ophouden.”

Van Dijk denkt dat het vakantiefonds in een behoefte voorziet: ,,Met een beperking op vakantie gaan is meestal duurder. Mensen met een lager inkomen in de gemeente kunnen daardoor misschien geen vakantievieren. Een bijdrage van Van Lamsweerde kan net genoeg zijn om dat mogelijk te maken.”